Audio produkcija: što, zašto, kako?

Od početka ljudske civilizacije do danas glazba je neizostavna poslastica naših života. Uz glazbu se veselimo, tugujemo i procesiramo informacije. Pomaže nam u učenju, olakšava stres i uzdiže duh. Iako smo u posljednjih nekoliko desetljeća uvelike tehnološki napredovali, ni sami još uvijek nismo svjesni utjecaja glazbe na naš život. No, u ovom tekstu se nećemo pozabaviti temom utjecaja glazbe, već kako ona nastaje, koji su segmenti glazbene produkcije i tko sve sudjeluje u nastajanju iste.


Što je sound dizajn?

Umjesto definiranja dizajna najbolje je govoriti o tome što njime možemo postići:

  • Probuditi emocije ili raspoloženje
  • Ukazati na geografsku lokaciju
  • Definirati karakter i akcije lika
  • Replicirati kako stvari zvuče u stvarnom svijetu
  • Pojasniti naraciju

Iako ne razmišljamo previše o uobičajenim zvukovima koje svakodnevno čujemo naš mozak je dosta istreniran da percipira kako bi stvari u igrama trebale zvučati te da detektira odskakanja.

audio_produkcija_machina_academy

Vrste zvukovnih efekata u video igrama: DX, MX, SFX

Sound design u igrama možemo podijeliti u nekoliko kategorija, a dijelimo ih prema svrsi. U videoigrama su prisutne sve vrste navedenih zvukova, a poneke zvukovne efekte možemo svrstati u više kategorija.

Njihova svrha jest ta da igrača informiraju o bodovanju, dizanju levela, prijetećoj okolini i situaciji te da uz glazbu na igrača ostave emocionalni efekt i dojam realizma.
Štoviše, mogli bismo reći da auditivni segment, uz ostale sastavnice video igara, oživljavaju svijet u koji igrač ulazi.

  • DX vrsta zvuka se odnosi na dijalog, govor, disanje ili nekakvo mumljanje
  • MX podrazumijevama originalni soundtrack koji naglašava i dočarava dramatičnost situacije u kojoj se igrač nalazi
  • SFX zvukovni efekti u igri koje proizvode objekti
  • BG su pozadinski zvukovi kojima se dočarava ambijent i okolina u kojoj se igrač nalazi, a najčešće se odnosi na zvukove prirode (vjetar, životinje, lišće…)

Što sve podrazumijeva audio produkcija?

(sound design, skladanje, produkcija, aranžiranje, audio inženjering)

U industriji video igara, postoji nekoliko definiranih smjerova u kojima kao glazbenik možeš naći svoje mjesto i započeti vlastitu glazbenu karijeru, a svaki od tih smjerova zahtjeva svojevrsnu kreativnost i specifično znanje.

Producenti, tko ste vi i što zapravo radite?

Osim što prate razvoj nastajanja, snimanja soundtracka, tehnički segment i budžet, producenti se ponekad bave i kreativnim segmentima poput pisanja, skladanja i miksanja glazbe. Producenti organiziraju snimanje u studijima na kojima su i prisutni kako bi imali što veći utjecaj na proces razvoja projekta. Posao producenta je dosta opširan te zahtjeva brojne karakteristike i znanja koja imaju vođe timova. Poneki producenti su obučeni raditi i kao audio inžinjeri, stoga je laicima posao producenta ponekad nejasan.

Kao producent soundtracka možeš preuzeti različite uloge.

Producenti nadgledaju interpretaciju izvođača, snimanje soundtracka, surađuju sa skladateljima, inženjerima zvuka ibiraju načine kako poboljšati izvedbe, riječi pjesama ili aranžman glazbe kako bi što bolje iskristalizirali predviđeni žanr i zvuk soundtracka. 

Kao producent, moraš poznavati svaki od segmenata produkcije kojim se želiš baviti, imati i prepoznati talent, viziju gotovog projekta te svladati strpljenje i upornost. Danas posao audio producenta podrazumijeva poznavanje moderne tehnologije kako bi si u što većoj mjeri olakšali posao.

Skladatelji naši, gdje ste?

Napredak tehnologije uvelike je olakšao bavljenje glazbom. Poznati filmski skladatelj, Oscarom nagrađeni Hans Zimmer, tvrdi kako je u današnje vrijeme da bi se profesionalno bavio glazbom dovoljno imati računalo. Tako funkcioniraju i mnoga svjetska imena elektronske glazbe. Ono što je danas dovoljno budućim skladateljima jesu sluh, kreativnost, poznavanje instrumenata i tehnologije.

Jedan od zanimljivih aspekata skladanja za industriju video igara jest sličnost sa skladanjem za filmsku industriju.
Ono što kao skladatelj za video igre trebaš pokriti jesu ambijent, emocije i situacije u igri što ti omogućuje izražavanje vlastite kreativnosti. Zapravo, moglo bi se reći da skladatelji djeluju isto kao i pisci, no s drugim medijem izražavanja. Glazbu, posebice programsku, možemo shvatiti kao jezik kojim nastojimo ispričati priču.

Rad u FL Studiju te može pripremiti za samostalan skladateljski rad i slaganje vlastitog glazbenog portfelja koji će ti pomoći pri ostvarenju glazbene karijere.

Audio inženjeri, vaša uloga je…?

Audio inženjeri su neizostavni članovi svakog glazbenog tima. Oni montiraju, rukuju i održavaju tehničku opremu (kabeli, mikrofoni, zvučnici, instrumenti, DAW) koja se koristi za snimanje te reprodukciju zvuka i audio snimki. Najčešće rade za glazbeni studio u kojem su upoznati sa svom opremom, a njihova je suradnja usko vezana uz producenta. Osim snimanja glazbe, brinu se za tehničku opremu i na različitim događanjima.

Audio inžinjering se može odnositi i na sam razvoj opreme i programa koji služe za snimanje, miksanje i reprodukciju glazbe. Upravo zbog toga mnogi audio inžinjeri uvijek nastoje biti korak ispred trenutne tehnologije kako bi nam omogućili što bolji i lakši rad na glazbenim projektima.

Kreativan si i poznaješ teoriju glazbe? Budi glazbeni aranžer

Kreativan si, ali nisi skladatelj?
Imaš dobre ideje i često radiš vlastite remixeve poznatih skladbi?
Upoznat si s glazbenom teorijom, voliš raditi originalne partiture, ali ne svlastitih skladbi?

U tom slučaju, sigurno ćeš se pronaći kao glazbeni aranžer. Mnogi skladatelji usko surađuju s aranžerima jer u ponekim slučajevima nisu detaljno upoznati s nekom vrstom žanra, ili instrumentima stoga svoje ideje i zapise preusmjeruju aranžerima koji zaokružuju partituru i viziju skladatelja. Aranžeri su u glazbenoj industriji neophodni jer bez njihova rada skladatelji, dirigenti, izvođaći, producenti i cijeli tim zadužen za projekt, ne bi imali jasnu i konkretnu viziju glazbenog sadržaja.

Zaključak

Proces nastajanja glazbe izvana djeluje kao kompliciran i umrežen sustav koji djeluje zatvoreno. Međutim, priroda glazbe je suprotna tome. Baš kao i glazba, proces nastajanja glazbe može biti kompliciran, jednostavan, frustrirajući ili entuzijastičan. Ovisi isključivo o sposobnostima, volji i znanju te pojedincima koji rade ovakvu vrstu posla. Bitno je shvatiti da bilo da ste početnik ili veteran u industriji, mjesto za napredak i stjecanje novih vještina je uvijek otvoreno. Glazba, tehnologija i kreativnost evoluiraju stoga je jedino bitno napraviti prvi korak. Srećom, ostvarenje vaše glazbene karijere ovisi upravo o vama samima.