Kako je Pine Studio koristio Blender za izradu “Faraway: Puzzle Escape”

Pine Studio je jedan od dva samoborska game development studija koji postoji od 2012. godine, a do sada su izradili više od 30 manjih point and click, room escape, FPS i puzzle adventure igara.

Uz dopuštenje dev tima prenosimo vam njihov kratki sažetak svih alata i tehnika koji su korišteni tijekom izrade Farawaya.

Nadamo se da će vam biti zanimljivo!

Faraway: Puzzle Escape je point and click avantura Pine Studia za touch screen uređaje. Iako je igra rađena u Unityju, glavni ”alat” za izradu igre bio je Blender.

Na primjer, level dizajn nije rađen u Unityju već su, umjesto toga, u Unity unešeni gotovi modeli. Razlog tome je bila veća kontrola nad geometrijom.

Svoju bazu 3D modela pločica koje su raspoređene po levelima su namjerno ”oštećivali” kako bi ostvarili realističan dojam.

Koriste zajedničke objekte Blendera s posebnim sustavom imenovanja koje kasnije raščlanjuju njihovi alati. Na primjer, objekt koji završava s ”#area” neće se renderirati, ali se može kliknuti. ”#fw” (ime) prosljeđuje klik na drugi objekt. Boje se također dodjeljuju pomoću alata i pohranjuju u UV “T” kanalu.

Iz njihovog zadnjeg projekta –  SEUM: Speedrunners from Hell su ˝ukrali˝alate. Izvoz alata prenosi datoteku u FBX model i C# klase.

Iako Unity podržava ”.blend” datoteke, mnogo je brže uvesti ”.fbx.” Kada kliknete izvoz, Unity urednik skripte će otkriti promjenu i pokušati zamijeniti level. Skripta generira C# klasu s nazivima objekata u ”.blend” datoteku. Ovako smanjujete šansu da ćete napraviti grešku kod tipkanja i da će kod ispravno funkcionirati.  Bonus je u tome što ljudi sa završetkom koda dobiju vrlo lijepo iskustvo skriptiranja levela.

Sve interakcije / klizanje / kretanje su animacije u Blenderu. Zadržali su ih u rasponu 1 – 100, zatim možete postaviti vrijednost od 0.0-1.0 u kodu kako biste odmah otišli do tog animacijskog okvira.

Igra koristi samo jednu paletu s jednim prilagođenim shaderom. Većina stvari koristi isti materijal tako da postoje razne mogućnosti doziranja. Boje se brišu prema objektnim normalima. Stupci na gornjoj slici predstavljaju lice kocke. Možete ručno odrediti koja se boja upotrebljava za gornje/lijeve/desno/prednje i stražnje lice. To je efikasno prilikom zumiranja, gdje želite oblikovati vidljive oblike ili ih istaknuti.

 

U početku su planirali podržavati ”baked” rasvjetu, ali se uspostavilo da nije čest slučaj imati lijepe svjetlosne snimke na sceni s različitim razinama zumiranja. Trebali bi imati velike teksture što znači lagano punjenje i dugi proces pripreme teksture. Također, stanje ”baked” rasvjete u Unityju i Blenderu je trenutno loše. Stoga su odlučili povećati proračune poligona. To je potpomoglo produktivnost, a igra je sada napravljena u posebnom art stilu.

Izvor:  Dev Team blog Pine Studia Više o Faraway igri: www.farawaygame.com

Naše edukacije vezane uz 3D modeliranje i Unity možete pronaći ovdje, a ukoliko ste član indie tima i imate dev diary koji bi ste voljeli podijeliti javite nam se na machina@machina.hr 🙂