Priprema i izrada portfelja za industriju video igara

U prethodnom blogu ˝Kako se educirati za razvoj video igara?˝ objasnili smo kako započeti s edukacijom za rad u industriji video igara, koje sve mogućnosti educiranja postoje – od samostalnog učenja preko besplatnih online tutoriala do učenja s mentorom, te koje su prednosti i mane svakog od navedenih načina učenja.

Spomenuli smo važnost izrade osobnog portfelja radova, te sastavljanja kvalitetnog životopisa i motivacijskog pisma koje vjerodostojno oslikavaju vas kao radnika i vašu trenutačnu razinu vještina i znanja.

U ovom blogu detaljnije ćemo se posvetiti upravo izradi portfelja te pokriti neka od učestalih pitanja koja nam postavljate; Što je portfelj i zašto je nužan, što sve dobar portfelj sadrži te kako ga prilagoditi poslu?

Što je portfelj i čemu služi?

Često nas pitate što je zapravo portfelj, kako on izgleda kod različitih pozicija u industriji video igara (ali i općenito) te da li je portfelj rezerviran samo za dizajnere i prezentaciju grafičkih radova?

Odgovor je dakako – ne!

Iako se najčešće koristi upravo u svrhu prezentiranja nekih dizajnerskih vještina, portfelj kao demonstraciju vještina i dosadašnjih projekata također koriste i programeri, pisci, audio producenti, level dizajneri, UX/UI dizajneri te svi oni koji na neki način mogu ”kompresirati” svoje projekte na prezentabilan način.

Svrha portfelja je upravo demonstrirati sadašnje i prijašnje projekte, vještine koje ste stekli kroz formalno i  neformalno obrazovanje kao i usavršavanje i prilagođavanje postojećih vještina novim projektima.

Drugim riječima, portfelj vizualno vrlo jasno dokazuje da znate raditi ono što ste naveli u životopisu, te demonstrira kvalitetu i razvoj vještina kroz vrijeme.

Što to zapravo znači?

Vaš portfelj je prva stvar koju će klijent ili poslodavac pogledati, te će na temelju njega vršiti procjenu kandidata. Iako su životopis i motivacijsko pismo izrazito bitni prilikom traženja posla, vaš portfelj je ono što će vas izdvojiti iz mase i pomoći poslodavcu da suzi izbor kod velikog broja kandidata sa sličnim radnim iskustvom.

Za što se sve portfelj koristi?

Svrhu i razloge zašto ne bi bilo loše imati portfelj smo već pokrili. No, koje su sve situacije u kojima vam portfelj može dobro doći?

 • Razgovor za posao
  U ovom slučaju, portfelj dodaje nekoliko novih dimenzija životopisu i motivacijskom pismu. Pokazuje vašu angažiranost, entuzijazam te proaktivnost što poslodavci izuzetno cijene.
 • Natječaj za konkretan projekt
  Ne tražite priliku za stalnim zaposlenjem već honorarni rad na nekom projektu? Za ovu priliku portfelj možete prilagoditi prirodi projekta za koji se prijavljujete.
 • Freelancing
  Freelancing je dinamičan način života koji nam omogućuje veću kontrolu nad vremenom i radom. Iskusni freelanceri znaju da im je portfelj najbolji prijatelj koji im može osigurati poslovne ponude i do nekoliko mjeseci unaprijed. Temu freelancinga ćemo također detaljnije obraditi u nadolazećem blogu.

Kako napraviti dobar portfelj?

Kao što smo već gore objasnili, portfelj prezentira vaše sposobnosti i umijeća pred potencijalnim poslodavcem ili klijentom.

Važnost portfelja kod traženja posla je upravo u tome što je često teško riječima opisati i ˝dokazati˝ projekte, radove i vještine. Stoga slaganje portfelja može biti pravi izazov, no pojedincu omogućuje dodatnu praksu te potiće kreativno razmišljanje.

Ukratko, portfelj o vama otkriva slijedeće:

 • što znate raditi i za što ste specijalizirani
 • pokazuje vaše sposobnosti rješavanja konkretnih problema
 • reflektira vaše talente
 • omogućuje prikaz vašeg napretka (stari i novi radovi i projekti)
 • prezentira vaš osobni kreativni stil
 • pomaže u organizaciji i profesionalnoj introspekciji
 • prikazuje prethodna radna iskustva na projektima i svestranost

Koje sve elemente sadrži dobar portfelj i kako ga prilagoditi?

Svaka osoba koja radi na svom portfelju prvenstveno mora poznavati sebe kao pojedinca, sa svojim jakim i slabim stranama, znati kako ih iskoristiti i prezentirati, te prepoznati smjer u kojem se kao profesionalac želi dalje razvijati i specijalizirati.

Ukoliko svoj portfelj razvijate za konkretan projekt ili posao, potrebno je upoznati se sa stilskom vizijom poslodavca odnosno klijenta. U slučaju da ta vizija ne odgovara vašem osobnom iskustvu, preferencama i znanjima, ovakav tip projekta možete shvatiti kao priliku za pokazivanjem svoje sposobnosti prilagođavanja različitim potrebama, što može samo pozitivno utjecati na mogućnost zaposlenja.

Kada radite na nekom projektu potrebno je upoznati se s ciljanom publikom koja će se služiti proizvodom. Nerijetko, pojedinci se teško odvajaju od svojih umjetničkih vizija ili se drže unutar ˝comfort zone˝ te se fokusiraju na samo jedan stil ili smjer. Dakle, potrebno je uz glavni fokus ili preferencu ubaciti i poneki rad drugačijeg stila kako bi ste pokazali da ste sposobni za diverzifikaciju.

U nastavku donosimo neke ključne dijelove portfelja po zanimanjima:

1.) Crtači i 3D modeleri 

Portfelj možete imati u printanom ili digitalnom obliku (ArtStationBehance ili besplatni portali za izradu web stranica/portfelja)
Primjer gotovog portfelja Ivana Komnenovića koji pokriva i 2D i 3D radove pogledajte ovdje.

 • Broj radova: Dobar portfelj najčešće sadrži minimalno 10 primjera radova. Ukoliko smatrate da nemate dovoljno radova koji adekvatno prezentiraju vaše vještine, ne morate se osjećati obvezanima uključiti neke lošije radove čisto da zadovoljite kriterije oglasa.
 • Iteracije: Pokušajte napraviti nekoliko iteracija istog lika ili objekta u drugačijem stilu i uz promjene u dizajnu (recimo isti lik u fantasy i znanstveno fantastičnom stilu)
 • Tehnička vještina: prikažite da vladate tehničkom vještinom kroz uporabu različitih materijala, dinamičnih poza te raznih tipova svijetla.
 • Osnove dizajna: Bez obzira fokusirate li se na objekte, likove ili okruženje pokažite da razumijete i vladate raznim perspektivama i pravilnim odnosom proporcija
 • Kreativnost i raznolikost: Poželjno je pokazati određenu razinu raznolikosti i prilagodljivosti. Ukoliko su vaši radovi isključivo fantasy, dobro je pokazati i baratanje drugim stilovima te ubaciti poneki znanstveno fantastični, stiliziran ili realističan rad. Isto tako, ukoliko se fokusirate isključivo na određene elemente (samo likovi ili samo vozila, oružja i slično) poželjno je ubaciti i poneki dodatni element.
 • Uska specijalizacija u dizajnera likova ili dizajnera okruženja dolazi s vremenom, dok se na prvim projektima većinom očekuje raznolikost i prilagodljivost u izradi svih potrebnih elemenata (ovo dakako isključuje product dizajnere koji se u startu specijaliziraju isključivo za dizajn proizvoda)

    ArtStation ćesto ima razne izazove i natječaje preko kojih možete poraditi na svojim vještinama ali i dobitikomentare i kritike na svoj rad.

2.) Programeri

Portfelj možete izraditi na Githubu no možete izraditi i vlastitu web stranicu na kojoj ćete prezentirati životopis u digitalnom obliku te detaljnije objasniti projekte na kojima ste radili, bili oni privatni ili po narudžbi za klijenta. Kako bi vam bilo jasnije pogledajte primjer portfelja našeg Unity predavača Tonija Steyskala.

 • Jezik i tehnologija: Portfelj nije rezerviran samo za dizajnere, kao programeri u svojem portfelju trebate pokazati kojim jezikom se služite (C, C#, C++, Java, Python…) i kojim engineom (ovo se odnosi isključivo na industriju video igara; Unity, Unreal Engine, Cryengine, vlastiti engine ukoliko ste ga napravili). Važno je pokazati razinu poznavanja programskog jezika, što ćete najbolje napraviti kroz primjer vlastitog koda na Githubu. Ukoliko baratate s više od jednog programskog jezika svakako uz primjer koda napomenite kada ste ga počeli učiti. Čak i ako jezik učite vrlo kratko ovime ćete pokazati interes i želju za učenjem.
 • Projekti: Podosta je bitno da se uz posao (ukoliko već radite) i u slobodno vrijeme bavite učenjem jezika i razvijanjem vještine te radite na nekom osobnom projektu, neovisno da li se radi o aplikaciji, igri, kompliciranijem sustavu itd. Čak i ako projekt nije završen svakako iskoristite dio koda za primjer. Ukoliko ste napravili vlastitu aplikaciju ili igru (samostalno ili s kolegama ili prijateljima) te je ista dostupna za skidanje na nekoj platformi poput Google Play, SteamApp Store svakako negdje uključite link.
 • Prilagodba: Ukoliko razmišljate o poslu u industriji video igara, možete demonstrirati klon neke jednostavnije igre (recimo Asteroids), 3D borbu koristeći 3D modele i AI botove i jednustavnu turn-based strategiju i slično.
 • Osnove izrade video igre: Pokažite da vladate loading screenovima, start menijem, high score tablicom, sustavom inventorya. Naglasak je dakako na samom kodu, nemojte se previše zamarati vizualnim izgledom igre.

3.) Pisci

Iako nažalost često zaboravljeni i podcijenjeni dio izrade video igara, pisanje za interaktivan medij kao što su video igre nije nimalo lak posao.
Uz poznavanje ljudske psihologije, pisci za video igre moraju jako dobro biti upoznati i s psihologijom igrača vrstama igara / igrača te adekvatnim prenošenjem priče. 

 • Osnovni tekstovi: Pripremite nekoliko tekstova koji će pokazati vještinu kreiranja vjerodostojnih likova, događaja i dijaloga, kao i sami dizajn svijeta.
 • Razumijevanje video igre kao medija: Pokažite razumijevanje raznih žanrova igara te način na koji priču možete iskomunicirati mehanikama igre te kako priču i atmosferu pretočiti u okruženje (takozvani ˝enviromental storytelling˝). Priča namijenjena za kratku mobilnu igru jednostavnih mehanika najvjerojatnije neće imati previše detaljno razrađene likove i njihovu povijest, za razliku od igara poput Last of usLife is strangeBioshock
 • Prilagodba: Biti pisac za video igre nije isto što i biti novelist ili scenarist. Prilagodba formata je jako bitna, jer kao što ni igrač neće vašu priču samo pročitati (ili pogledati kao da se radi o filmu) već će je igrati i ˝živjeti˝, ni potencijalni poslodavac ne želi i nema vremena pročitati vašu priču od 200 stranica sa svim opisima. Vježbajte kako iz veće priče ˝izvući˝ ono bitno, poneki monolog i dijalog koji odgovaraju karakteru likova te ih jasno prikazuju, opis okruženja u kojem se nalaze te zašto su tamo i slično.
 • S obzirom na širinu ove teme, sastavljanje portfelja za pisce u industriji video igara ćemo u potpunosti obraditi u sljedećem blogu. Do tada, ukoliko se bavite pisanjem i imate pitanja, slobodno nam se javite na machina@machina.hr!

4.Audio producenti (skladatelji, inženjeri)

Ukoliko se bavite glazbom neophodno je dakako da tu glazbu učinite dostupnom na nekom od online servisa poput Soundclouda. No, želite li da je vaša skladba ili miks dostupan bez dodatnih informacija o čemu se radi? Kao i za sva ostala područja koja smo spomenuli iznad, nije dovoljno samo uploadati glazbu i slati link 🙂

 • Portfelj treba redovito održavati i prilagođavati poslu (ili klijentu). Ukoliko se želite baviti glazbom za video igre trebate demonstrirati sljedeće:
 • Soundtrack prilagođen određenom žanru (ubacite pokoji sountrack za znanstveno fantastičnu igru, horor igru, veselu point and click avanturu.) Ovime ćete pokazati da razumijete i možete se prilagoditi raznim projektima.
  Svakako kod svakog sountracka napomenite koja je ideja, osjećaj i inspiracija iza toga, te kako vidite primjenu (da li je namijenjeno za neki trailer, pozadinsku glazbu uz gameplay i slično)
 • Background (pozadinski) i SFX zvukovi su također bitna stavka u igrama. Pokažite da znate baratati zvukovima okoliša i predmeta. To može biti zvuk oluje i broda na nemirnom moru, zvukovi trčanja i pucanja, zvukovi prirode i slično.
 • Looping / non looping verzije soundtracka i pozadinskih zvukova i zvučnih efekata.

Uz svaki rad u portfelju, bio on kod, glazba, tekst ili model/crtež potrebno je napisati kada je nastao, koliko je trajala izrada, staviti referencu (ukoliko se ne radi o originalnoj ideji), naziv projekta (ukoliko je dio nekog većeg projekta), te koje programe ste koristili u izradi.

Trebaš pomoć pri izradi portfelja?

Sada kada smo uokvirili definiciju portfelja kao i njegovu svrhu, na vama je da krenete u izradu ili usavršavanje svog osobnog portfelja!

| photo credits Dario Belić

Svakako provjerite Behance Portfolio Reviews Zagreb kako ne biste propustili sljedeću priliku za reviziju portfelja!

Ako tek krećete u izradu svog prvog portfelja, ne dopustite da vas na samom početku obeshrabre profesionalni portfelji na koje ćete možda naići. Svi velikani i stručnjaci su u svojim poslovima nekoć bili početnici te najbolje znaju koliki trud, odricanja i zalaganje stoji iza jednog dobrog portfelja.
Uostalom, tehnički gledano, rad na portfelju nikad ne prestaje, stoga ga uvijek možete (i morate!) osvježiti s novim materijalima.

Ukoliko imate pitanja, želite reviziju svog portfelja ili jednostavno ne znate od kuda početi a voljeli bi se konzultirati s profesionalcima, uvijek nas možete kontaktirati na machina@machina.hr kako bismo vas savjetovali i dalje vas uputili u razvoju karijere! 🙂